16 juni 2006

Licens på bloggen

Jeg har givet min blog en licens -- en såkaldt Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Denmark License som det kan ses nederst i højre spalte. Ikke så meget af frygt for at nogen skal komme og stjæle alt indholdet på min blog, eller fordi jeg tænker at jeg på noget tidspunkt kommer til at tjene styrtende på at skrible i notesbloggen. Mere fordi jeg synes Creative Commons er et prisværdigt initiativ.

Creative Commons er et forsøg på at skabe en ny form for ophavsret som ikke blokerer for kreativt genbrug på samme måde som gammeldags copyright kan gøre det. En ophavsret som giver mening i en digital verden. Med Copyright hedder det 'all rights reserved'; med Creative Commons hedder det i stedet 'some rights reserved'.

I lørdags lancerede Creative Commons en dansk version af licenserne. I den forbindelse var der mulighed for at høre et brag af forelæsning af en af hovedkræfterne bag projektet, Lawrence Lessig, juraprofessor på Stanford University. Ledsaget af et avanceret skærmshow skelnede han mellem et såkaldt 'read-only-web' hvor folk bare kan sidde som passive læsere af alle de ting de finder på WWW og et 'read-write-web' hvor folk har mulighed for at bruge og genbruge (men ikke misbruge) tekst, billeder, musik, film osv. Sådan som den digitale teknologi lægger op til. Men det er ikke så lige til når de helt store spillere i medieverdenen (Apple, Microsoft, pladeselskaberne, tv-netværkene osv.) hellere ser en verden med en klar opdeling mellem dem der laver kunst, dem der tjener stort på at videredistribuere, og dem der passivt forbruger. De ser hellere et read-only-web hvor de leverer indholdet til folk som nøjes med at læse det.

Til lanceringen kunne man også få lov at smage Free Beer, version 3.0 af den første øl der bærer et CC-licens, og som nu skulle være i handlen hos Superflex i Blågårdsgade. Den kan varmt anbefales!

Creative Commons og ikke mindst den danske version bliver fulgt tæt på Informations blog Medielandskabet og på Henrik Moltkes Blog.Vi har forresten givet vores specialewiki et tilsvarende licens, men kunne ikke lige finde ud af hvordan man sætter CC-logoet ind i sidefoden, så nu er det kun på forsiden og forbehold-siden. Hvis nogen MediaWiki-hajer læser med, modtages råd gerne.

UPDATE 13. juli: CC-logoet er nu indsat som det skal i sidefoden på specialewikien. Tak til Morten fra crewscut.com for tippet.

Links to this post:

Opret et link

<< Home