31 marts 2006

Kloge stjerner på Jubii?

Jubii lancerede i forgårs en ny tjeneste: Jubii iQ. Lidt en blanding af søgemaskine, debatforum og videnbase så vidt jeg kan se -- et spændende projekt.



Ideen er at man kan gå ind på siden og skrive et hvilke som helst spørgsmål (stort set), og så får man (forhåbentlig hurtigt) et svar fra en af dem der har tilmeldt sig tjenesten som ekspert. Jubii har fundet på tjenesten fordi de formoder at folk ofte står med spørgsmål som er svære at få svar på på nettet gennem gængse søgemaskiner, men som mange andre derude sikkert kan svare på.

Motivationen for at melde sig som ekspert skal være at man har lyst til at dele ud af sin store viden, og ikke mindst at man kan "opnå respekt og point" - er man rigtig god til at svare på mange spørgsmål kan man opnå titlen "Einstein". Lige nu er 307 tilmeldte som eksperter.

På mange måder ligner nogle af ideerne bag denne tjeneste ideerne bag Wikipedia. Man forsøger at skabe et forum hvor folk kan dele viden på en mere overskuelig måde end gennem WWW og websøgninger. På Wikipedia er det ofte også nemmere at finde svar på den slags fakta-orienterede spørgsmål som Jubii iQ retter sig imod end det er gennem normale web-søgninger. (ved en hurtig gennemklikning af nogle spørgsmål og svar på Jubii iQ så jeg da også flere som enten gav Wikipedia som kilde eller bare havde et link til et Wikipedia-opslag.)

En markant forskel på de to er at hos Jubii iQ får man et svar fra en konkret, (bruger)navngiven person hvor man på Wikipedia ingen ide har om hvem der har skrevet et opslag (med mindre man begynder at udforske et opslags historik). Det virker umiddelbart som noget positivt, for ofte møder man skepsis overfor Wikipedia fordi man jo ikke ved om man kan stole på det når man ikke ved hvem der har skrevet det (se fx her eller her). Eller hvad?

Jeg tror bare ikke rigtig på det. Jeg tror ikke på at denne form kan danne grund for en vidensbase der bare nærmer sig Wikipedia i omfang. Og jeg mener faktisk at Wikipedias kollaborative form grundlæggende er mere troværdig end en hvor man søger svar hos enkelte brugere hvis mål er at blive kaldt Einstein.

Det er ikke nødvendigvis helt rimeligt at sammenligne Jubii iQ og Wikipedia; på mange måder er de jo vidt forskellige. Det jeg vil sige, er nok at Wikipedia efter min mening er bedre til at gøre det som Jubii iQ sætter som sit eksplicitte mål. Det betyder dog ikke at jeg ikke finder en berettigelse i meget af det som Jubii iQ byder på. Væsentligt er fx hvordan denne type søge- og svaremekanisme kan være med til at skabe/opretholde et community omkring Jubii. Personligt så jeg så bare hellere at det, fremfor den type spørgsmål der lægges op til, kunne handle om svære spørgsmål som "Hvad for noget mad skal jeg lave i aften?" eller "Hvem har tisset på min sukkermad?"

Jeg opdagede Jubii iQ i en artikel i gårsdagens udgave af metroXpress.

17 marts 2006

Med Wikipedia-projektet til retorikkonference

I forbindelse med vores specialeprojekt om Wikipedia skal vi tale på Den 3. nordiske retorikk-konferansen i Oslo 18.-20. maj 2006. Vores abstract ser således ud:

Wikipedia - viden som social handlen

Vores indledende tese er at Wikipedia fungerer forbløffende godt i forhold til hvad man kunne forvente af en gratis og rent brugergenereret encyklopædi. Vi vil med to analyser undersøge hvordan dette lykkes.

Wikipedia som udlevelse af idealet om encyklopædien

Hvilken form for vidensarkiv konstituerer Wikipedia, og hvordan forholder dette sig til tidligere encyklopædier der som udgangspunkt er trykte?

Tesen er at Wikipedia udlever en gammel ide om encyklopædien som et gigantisk, rhizomisk netværk i modsætning til ordbogen som et lukket, hierarkisk system. Dette er især muligt fordi Wikipedia rækker langt ud over den trykte bog som medium i kraft af både produktionsform og dynamik: Den er et fælles produkt som alle kan bidrage til, og som konstant ændres. Herved konstitueres et syn på viden og sandhed som noget menneskeskabt og flydende. Den evige mulighed for at linke hvorhen det skal være, internt som eksternt, trækker ligeledes Wikipedia væk fra det selvrefererende og hierarkiske i ordbogsformatet.

Wikipedia som troværdig afsenderenhed

Hvordan skaber Wikipedia etos?

Tesen er at etos altid bygger på en grundlæggende irrationel tillid på modtagersiden. Denne tillid er umiddelbart svær i forbindelse med Wikipedia, men det gør ikke etospotentialet mindre.

Formen - de mange, men ukendte forfattere - gør at man kan snakke om en universel afsender, ideen om ethvert fornuftigt menneske som afsender, en parallel til Perelmans begreb om det universelle publikum.


Abstractet kan sammen med alle andre abstracts findes på konferencens hjemmeside. Vi har selvfølgelig udarbejdet det på vores specialewiki hvor også det oprindeligt indsendte abstract er at finde.

10 marts 2006

Galactic Gigolo på det elektriske barometer


Bandet El Video hvor jeg i sin tid slog mine folder bag trommerne, får i denne uge testet sangen Galactic Gigolo på DRs Det elektriske barometer.

Her kan man lytte og stemme hvis man synes om sangen. Det gør jeg.

UPDATE 17/3: El video hoppede ind på en fjerdeplads - ikke dårligt...

06 marts 2006

Forskere tager Wikipedia til sig

Inden for fem til ti år vil Wikipedia være den væsentligste kilde for information om kemi. Det vurderer en professionel kemiker for nylig i artiklen Information free-for-all i magasinet Chemistry World.

En glædelig udmelding - lad os endelig få nogle flere faggrupper med på den vogn. Om end nogle måske bliver svære - fx dem der dyrker aetherometry (hvad så end det betyder...).

(Blev opmærksom på kemikernes Wiki-eventyr gennem the Social Software Weblog)